- De stemming op aandelenmarkten is vooralsnog opperbest, ondanks een dreigende recessie in onder meer de Verenigde Staten.
- Topstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Pipler Sandler denkt echter dat er dit najaar een forse daling van aandelenkoersen aankomt.
- Beleggers hechten volgens Kantrowitz te veel aan indicatoren met weinig voorspellende waarde over wat de economie gaat doen.
- Lees ook: De beurs blijft opvallend stabiel, ondanks de lawine aan economische dreigingen: mogelijk komt dit door algoritmische handel, aldus experts
Beleggingsstrateeg Michael Kantrowitz van de Amerikaanse zakenbank Piper Sandler gelooft niet in de stelling dat de beurs altijd vooruitloopt op wat de economie gaat doen.
Veel beleggers lijken momenteel in te prijzen dat er geen recessie komt in de Verenigde Staten dit najaar. De beurs kijkt volgens Kantrowitz echter vooral met een reactieve blik naar economische data zoals werkloosheidcijfers en de ontwikkeling van de banengroei, zo vertelt hij in een gesprek met Insider.
De beursstrateeg wijst erop dat aandelen in de beursjaren 2007, 2000, 1990, 1981, 1973 en 1969 steevast zijn gedaald in tandem met stijgingen van het aantal werkloosheidsaanvragen, aldus de beursstrateeg.
Kantrowitz verwacht dat de werkloosheidsaanvragen de komende maanden zullen oplopen in de VS met de komst van een recessie. Zijn prognose voor de eindstand van de brede S&P 500-index eind dit jaar staat op 3.225 punten, tegen een huidig niveau van bijna 4.300 punten. Dit impliceert een daling van meer dan 20 procent.
De beursstrateeg signaleert dat de procentuele verandering van het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS aan het kantelen is. Kantrowitz verwacht dat er binnenkort op jaarbasis een procentuele stijging te zien zal bij het aantal werkloosheidsaanvragen. Dit is zijns inziens een sterke indicator voor een komende recessie.

Foto: Piper Sandler
Kantrowitz denkt ook dat de verwachte winst per aandeel voor de komende 12 maanden van de bedrijven uit de S&P 500-index gaat dalen van 245 dollar naar 215 dollar eind dit jaar. Zo'n daling van de verwachte bedrijfswinsten zal de aandelenmarkt onder druk zetten.

Foto: Piper Sandler
Sommige beleggers zetten nog steeds in op het scenario van een zachte landing van de Amerikaanse economie, waarbij een recessie wordt vermeden. Kantrowitz heeft een analyse gemaakt van twaalf cycli van verhogingen van de beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank. In acht gevallen ging dat gepaard met een recessie en vier keer was sprake van een zachte landing (1966, 1989, 1995 en 2019).
Bij de keren dat de Amerikaanse economie in een recessie belandde was in alle gevallen sprake van een verkrapping van de leencondities door banken én een voorafgaande stijging van prijzen voor voeding en energie van meer dan 5 procent. Dat is momenteel ook het geval.
Wat zeggen anderen analisten?
Het koersdoel van 3.225 punten voor de S&P 500-index eind dit jaar dat Kantrowitz hanteert, is lager dan de schattingen van andere beursstrategen bij grote zakenbanken op Wall Street.
Beursstrateeg Greg Boutle van BNP Paribas hanteert een koersdoel van 3.400 punten, Eric Johnston van Cantor Fitzgeerald een koersdoel van 3.500 punten, Venu Krishna van Barclays zit op 3.725 punten en Mike Wilson van Morgan Stanley op 3.900 punten. Wel tekent Wilson daarbij aan dat hij een tussentijdse dip van de S&P 500 verwacht op een niveau van 3.000 tot 3.300 punten.
Ook Wilson houdt rekening met een daling van de bedrijfswinsten die momenteel niet wordt ingeprijsd door beleggers.
Diverse economische signalen duiden op een verzwakking van de Amerikaanse economie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de index van 'leading indicators' van The Conference Board. Die is in april op een niveau beland dat in de buurt komt van de recessies van 2001, 2008 en 2020.

Tot dusver komt het positieve nieuws onder meer van de aanhoudende groei van het aantal nieuwe banen in de VS, zoals ook bij het banenrapport van afgelopen vrijdag bleek.
Aan de andere kant toonde het arbeidsmarktrapport van vrijdag een stijging van de werkloosheid in de VS van 3,4 procent in april naar 3,7 procent in mei. Als die trend doorzet, wordt het scenario van beursstrateeg Kantrowitz waarschijnlijker. Blijft een sterke stijging van de werkloosheid uit, dan krijgen de optimisten mogelijk toch hun zachte landing.